Història i històries de Canàries






Inici
>Història
Geològica
Història
Històries
Geografia
Les illes
Gran Canària al 1596

La història de les illes Canàries és una barreja de ciència, fets i mites.





Inici
Història
>Geològica
Història
Històries
Geografia
Les illes

Història Geològica

Conus volcànic a Lanzarote

Plató va considerar les illes Canàries com els cims emergents de l'Atlàntida. Estudis més recents suggereixen que el seu origen és un hot spot volcànic que va donar origen a Fuerteventura (fa 22.5 milions d'anys), Lanzarote (15.5 My), Gran Canària (14 My) La Gomera (12 My) La Palma (2 My) i El Hierro (0.8 My). Tenerife, tal i com ara la coneixem, va resultar de l'erupció del Teide fa 7 My, unint tres illes que existien des d'uns 6 My abans. Així, l'edat de les illes disminueix d'est a oest, seguint la línia que descriu el punt calent de l'escorça atlàntica. Les erupcions volcàniques s'han anat succeint al llarg del temps i han pogut provocar nombrosos fenòmens d'extinció. L'activitat volcànica ha arribat a ser històrica a illes com Lanzarote o La Palma. Les illes han estat sotmeses a més a importants fenòmens d'erosió i de subducció (durant una bona època, les illes orientals eren una de sola) que els hi han donat l'aspecte que presenten ara.





Inici
Història
Geològica
>Història
Històries
Geografia
Les illes

Història-Història

Les illes segons Mallet al 1683

Tribus berebers del Sàhara, fugint de la sequera progressiva a la seva regió, foren els primers a establir-se a Canàries. Els grups d'aborígens (Auarites a La Palma, Bimbaches a El Hierro, Canarii a Gran Canària, Guanches a Tenerife, Mahoreros a Fuerteventura) no interaccionaven entre si - havien oblidat les tècniques de navegació! L'economia es basava en el bestiar i els conreus. A cada illa es va desenvolupar una estructura social encapçalada per un Mencey i que permetia la poliàndria. Pròpia de cada illa era una llengua i una cultura que donava molta importància als mites, a la religió i al culte als morts. Al segle XIV, els vaixells europeus toparen amb les illes en els viatges de descobriment. Fins al 1496, any en què caigué Tenerife, se succeïren les batalles entre la Corona de Castella i els aborígens. La conquesta liquidà la cultura prehispànica i als pobladors.






Inici
Història
Geològica
Història
>Històries
Geografia
Les illes

Històries aborígens

El Garoé imaginat al 1568

Molts llibres recullen la mitologia aborigen. Hi ha històries que expliquen topònims o illes i d'altres, com van anar les coses. A manera d'exemple, aquesta és la llegenda del Garoé, que té la gràcia de què l'arbre (replantat) existeix realment... A El Hierro no plovia i els bimbaches treien l'aigua del seu arbre sant (el Garoé) que condensava les boires. En arribar els conqueridors, els aborígens van guardar el secret amb l'esperança que els castellans, assedegats, marxarien. Però Agarfa, dona del príncep bimbache hereu d'Armiche, es va enamorar d'un soldat, i en una nit de passió amb el jove espanyol, va confessar-li la història. Això va propiciar la conquesta de l'illa, i que Agarfa morís a mans del seu espòs, travessat el cor per un punyal de pedra.



Història Geografia Les illes Inici

Comentaris a Webmistress

Vols saber qui sóc?