Make your own free website on Tripod.com
Història i històries de Canàries


Inici
>Hist˛ria
Geol˛gica
Hist˛ria
Hist˛ries
Geografia
Les illes
Gran CanÓria al 1596

La hist˛ria de les illes CanÓries Ús una barreja de ciŔncia, fets i mites.

Inici
Hist˛ria
>Geol˛gica
Hist˛ria
Hist˛ries
Geografia
Les illes

Hist˛ria Geol˛gica

Conus volcÓnic a Lanzarote

Platˇ va considerar les illes CanÓries com els cims emergents de l'AtlÓntida. Estudis mÚs recents suggereixen que el seu origen Ús un hot spot volcÓnic que va donar origen a Fuerteventura (fa 22.5 milions d'anys), Lanzarote (15.5 My), Gran CanÓria (14 My) La Gomera (12 My) La Palma (2 My) i El Hierro (0.8 My). Tenerife, tal i com ara la coneixem, va resultar de l'erupciˇ del Teide fa 7 My, unint tres illes que existien des d'uns 6 My abans. AixÝ, l'edat de les illes disminueix d'est a oest, seguint la lÝnia que descriu el punt calent de l'escorša atlÓntica. Les erupcions volcÓniques s'han anat succeint al llarg del temps i han pogut provocar nombrosos fen˛mens d'extinciˇ. L'activitat volcÓnica ha arribat a ser hist˛rica a illes com Lanzarote o La Palma. Les illes han estat sotmeses a mÚs a importants fen˛mens d'erosiˇ i de subducciˇ (durant una bona Ŕpoca, les illes orientals eren una de sola) que els hi han donat l'aspecte que presenten ara.

Inici
Hist˛ria
Geol˛gica
>Hist˛ria
Hist˛ries
Geografia
Les illes

Hist˛ria-Hist˛ria

Les illes segons Mallet al 1683

Tribus berebers del SÓhara, fugint de la sequera progressiva a la seva regiˇ, foren els primers a establir-se a CanÓries. Els grups d'aborÝgens (Auarites a La Palma, Bimbaches a El Hierro, Canarii a Gran CanÓria, Guanches a Tenerife, Mahoreros a Fuerteventura) no interaccionaven entre si - havien oblidat les tŔcniques de navegaciˇ! L'economia es basava en el bestiar i els conreus. A cada illa es va desenvolupar una estructura social encapšalada per un Mencey i que permetia la poliÓndria. Pr˛pia de cada illa era una llengua i una cultura que donava molta importÓncia als mites, a la religiˇ i al culte als morts. Al segle XIV, els vaixells europeus toparen amb les illes en els viatges de descobriment. Fins al 1496, any en quŔ caiguÚ Tenerife, se succe´ren les batalles entre la Corona de Castella i els aborÝgens. La conquesta liquidÓ la cultura prehispÓnica i als pobladors.


Inici
Hist˛ria
Geol˛gica
Hist˛ria
>Hist˛ries
Geografia
Les illes

Hist˛ries aborÝgens

El GaroÚ imaginat al 1568

Molts llibres recullen la mitologia aborigen. Hi ha hist˛ries que expliquen top˛nims o illes i d'altres, com van anar les coses. A manera d'exemple, aquesta Ús la llegenda del GaroÚ, que tÚ la grÓcia de quŔ l'arbre (replantat) existeix realment... A El Hierro no plovia i els bimbaches treien l'aigua del seu arbre sant (el GaroÚ) que condensava les boires. En arribar els conqueridors, els aborÝgens van guardar el secret amb l'esperanša que els castellans, assedegats, marxarien. Per˛ Agarfa, dona del prÝncep bimbache hereu d'Armiche, es va enamorar d'un soldat, i en una nit de passiˇ amb el jove espanyol, va confessar-li la hist˛ria. Aix˛ va propiciar la conquesta de l'illa, i que Agarfa morÝs a mans del seu esp˛s, travessat el cor per un punyal de pedra.Història Geografia Les illes Inici

Comentaris a Webmistress

Vols saber qui sˇc?